Niedziela, Listopad 17, 2019

Wolontariusze z Głębokiego odwiedzili Pietrunowski Internat Psychoneurologiczny

Nadrzędna kategoria: Сzyny miłosierdzia Kategoria: Nowości

„Dziś święta czas – jabłkowo-miodowy spas” – pod takim hasłem 19 sierpnia wolontariusze parafialnej Caritas w Głębokiem odwiedzili Pietrunowski Internat Psychoneurologiczny w głębockim rejonie. Wolontariusze przygotowali rozrywkowo-taneczny program.

Przy skocznej muzyce mieszkańcy internatu przywitali bajkowych bohaterów: sympatyczną pszczółkę-robotnicę, misia łasucha, czarujący kwiatek, swawolnego kota, troskliwe gospodynie z pasieki. Weseli bohaterowie w kolorowych kostiumach, udostępnionych przez Centrum Dzieci i Młodzieży w głębockim rejonie, zachęcali do zabawy.

Wspólne gry, tańce i konkursy nadały świętu wesoły charakter i ochotę do czynienia dobra, bycia miłosiernymi wobec osób niepełnosprawnych i zauważania w nich przemian. Nie ma oczywiście święta bez prezentów - wszyscy zostali poczęstowani jabłkami i przysmakami z dodatkiem miodu. Święto się udało. Poczuliśmy, że wpólnie przeszliśmy szkołę przemiany. Cieszymy się z tego, że mogliśmy wlać w serca osób niepełnosprawnych optymizm i radość.

Z uczuciem satysfakcji, że jesteśmy potrzebni drugiemu człowiekowi, rozstaliśmy się, życząc sobie nawzajem zdrowia i nadziei na ponowne spotkanie.

Danata Matuszowa

System Orphus